. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
PROGRAM FEAD 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2015 rozpoczęła się od połowy maja 2015 roku i zakończyła w kwietniu 2016 roku. W ramach tego Programu osoby najbardziej potrzebujące mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również z możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających i włączających. Umowy na realizację zadań z zakresu dystrybucji artykułów spożywczych do osób najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w Podprogramie 2015 z Podkarpackim Bankiem Żywności podpisały następujące organizacje i instytucje:
Kryteria uczestnictwa:
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Grodzisku Dolnym 37-306 Grodzisko Dolne 134
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Raniżowie Rynek 6, 36-130 Raniżów
- Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Sarzynie ul. Łukasiewicza 2, 37-310 Nowa Sarzyna
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Leżajsku Plac R. Jaszowskiego 6, 37-300 Leżajsk
- Ochotnicza Straż Pożarna Wólka Hyżneńska 48, 36-025 Dylągówka
- Parafialny Oddział Akcji Katolickiej przy Parafii Przemienienia Pańskiego w Cmolasie 36-105 Cmolas 252
- Parafialne Stowarzyszenie Rozwoju "Wiara" 37-204 Tryńcza 127
- Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Powiatowe w Przeworsku ul. Rynek 1 37-200 Przeworsk
- "Rodzina Rodzin" Stowarzyszenie Na Rzecz Rodzin Wielodzietnych ul. Dąbrowskiego 17/47, 35-036 Rzeszów
- Stowarzyszenie "Dla Równości" w Draganowej 38-453 Draganowa 150
- Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Gminy Dzikowiec "Przystań" 36-122 Dzikowiec 133A
- Stowarzyszenie "Milenium-Brzeźnica 2007" ul. Dębicka 23, 39-207 Brzeźnica
- Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży Sprawnej Inaczej 36-001 Trzebownisko 976
- Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Zaburzeniami Psychicznymi i Przewlekle Chorych oraz Ich Rodzin/Opiekunów "VIVERE" ul. Jana III Sobieskiego 35, 37-611 Cieszanów
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Gminy Domaradz 36-230 Domaradz 345
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Gminy Kuryłówka 37-303 Kuryłówka 527
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Powiatu Kolbuszowskiego "NIL" ul. Jana Pawła II 8, 36-100 Kolbuszowa
- Stowarzyszenie "Nasza Wrocanka" ul. Nadrzeczna 1, 38-455 Wrocanka
- Stowarzyszenie Pomocy Społecznej "Ad Astram" ul. Mościckiego 26, 39-200 Dębica
- Stowarzyszenie RAZEM w Budach Głogowskich Budy Głogowskie 26, 36-060 Głogów Małopolski
- Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Jagodnik "Nasza Wieś" Jagodnik 93, 36-105 Cmolas
- Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Wola Rusinowska "Nasza Wola" Wola Rusinowska 49, 36-110 Majdan Królewski
- Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta Koło Dębica ul. Słoneczna 1, 39-200 Dębica
- Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta Koło Łańcuckie ul. Ottona z Pilczy 2, 37-100 Łańcut
- Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta Koło w Sanoku ul. Hetmańska 11, 38-500 Sanok
- Towarzystwo Przeciwdziałania Uzależnieniom "TRZEŹWA GMINA" 36-016 Chmielnik 146
Do końca kwietnia 2016 roku osoby, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, mogły skorzystać w swoich miejscowościach ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie była dystrybuowana w formie paczek żywnościowych lub posiłku. W ramach Programu osobom najbardziej potrzebującym przekazano następujące artykuły spożywcze: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, kawę zbożową, mleko UHT, ser żółty, ser topiony, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, sok jabłkowy, mielonkę wieprzową, klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.
Efekty POPŻ Podprogram 2015:
- liczba osób objętych pomocą - 21 974 osób
- liczba przekazanych paczek żywnościowych - 117 228 szt
- liczba przekazanych posiłków - 9 252 szt
- ilość przekazanej żywności - 1 300 669,99 kg
- wartość przekazanej żywności - 4 109 153,32 zł
Osoby uczestniczące w Podprogramie 2015, oprócz wsparcia w postaci paczki żywnościowej, mogły skorzystać z szeregu bezpłatnych działań towarzyszących z zakresu włączenia społecznego, tj. racjonalne żywienie i planowanie jadłospisów, szkolenie z pierwszej pomocy- umiejętności zachowań w sytuacji zagrożeń, profilaktyka raka piersi, szkolenie w zakresie możliwości wsparcia dla osób i rodzin pozostających w kryzysie, poznajemy świat książki, zabawy zręcznościowe i ruchowe dla dzieci i rodziców, zasady rozpoczęcia działalności gospodarczej, pogadanka motywująca do podniesienia własnej samooceny mająca na celu przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu, tradycje bożonarodzeniowe, wsparcie psychologiczne, sposób na zdrowe życie – siła mikroelementów, łączenie rodzin podczas kolędy- wspólna integracja, czystość podstawa mojego zdrowia, pogadanka dotycząca zdrowego żywienia wykorzystaniem produktów z PO PŻ, szkolenie „ Domowe finanse-żywność”, spotkanie integracyjne kobiet „Katarzynki”, rola aktywności fizycznej dla zdrowia seniorów, zioła w naszej kuchni, asertywność a agresja, nazywanie emocji i nauka panowania nad nimi, trening radzenia sobie ze stresem, trening kompetencji rodzicielskich –praktyczne i teoretyczne wiadomości z zakresu kompetencji rodzicielskich i wychowawczych, poradnictwo specjalistyczne z doradcą zawodowym, kuchnia bez tajemnic – promocja tradycji kulinarnych, profilaktyka przeciwdziałania przemocy w rodzinie, zajęcia kulinarne dla dzieci i młodzieży.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji (OPL), PBŻ realizował bezpłatne warsztaty, finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji osób najbardziej potrzebujących w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego dla osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ. Warsztaty były prowadzone w formie:
- warsztatów kulinarnych - łącznie zrealizowano 87 warsztatów dla 2017 osób,
- warsztatów żywieniowo dietetycznych - łącznie zrealizowano 20 warsztatów dla 503 osób.
KONKURS KULINARNO - DIETETYCZNY
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Szanowni Państwo
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie kulinarno – dietetycznym „O laur złotej patelni”, organizowanym przez Stowarzyszenie „Dla Równości” w Draganowej, w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020. Patronat honorowy nad konkursem objął Podkarpacki Bank Żywności, który jest także fundatorem nagród.
Szczegóły znajdziecie Państwo w regulaminie:
Regulamin konkursu
Karta zgłoszeniowa uczestnika konkursu kulinarnego
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Wykaz planowanych w kwietniu warsztatów jako działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015:
- 04.04 – Pielgrzymka Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 05.04 – Cmolas Dom Kultury 212 a, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 09.04 – Kąty Dom Ludowy , godz. 10.00 – 12.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 11.04 - Nowa Sarzyna MGOPS ul. Łukasiewicza 2, godz.15:30-17:30 warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 11.04 – Wólka Hyżneńska Budynek OSP, godz. 16:30-18:30- warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 12.04 – Raniżów Urząd Gminy sala nr 1, godz. 16.00-18.00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 12.04 – Rzeszów ul. Dąbrowskiego 17/47, godz. 16.00-18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 13.04 - Leżajsk Gimnazjum Miejskie ul. M.C. Skłodowskiej 8, godz. 16.00-18.00 – warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 13.04 – Dzikowiec SCK ul. Ks. S. Sudoła 11, godz.16:00–18:00 – warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 16.04 – Draganowa Dom Ludowy, godz. 10:00 – 12:00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 18.04 - Krempna Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 18.04 – Kuryłówka Budynek OSP, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 18.04 - Raniżów Urząd Gminy sala nr 1, godz. 16:00 – 18:00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 19.04 – Kolbuszowa ul. Jana Pawła II 8, godz. 15:30-17:30 - warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 19.04 – Tryńcza Budynek przy OSP, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 20.04 - Nowa Sarzyna MGOPS ul. Łukasiewicza 2, godz. 15.30 -17.30- warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 20.04 – Cmolas Dom Kultury 212 a, godz. 16.00-18.00- warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 23.04 – Wrocanka Dom Ludowy, godz. 10:00 – 12:00 – warsztaty kulinarno -dietetyczne
- 25.04 – Rzeszów ul. Dąbrowskiego 17/47, godz. 17:00 -19:00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 26.04 - Dzikowiec SCK ul. Ks. S. Sudoła 11, godz. 16.00- 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 27.04 – Majdan Królewski GOK ul. Rzeszowska 8, godz. 16.00 -18.00 – warsztaty dietetyczne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Uwaga – zmiana godziny warsztatów w miejscowości Golcowa
- 16.03 – Golcowa Budynek przy Stadionie, godz. 16.30 -18.30- warsztaty kulinarno –dietetyczne
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Wykaz planowanych w lutym warsztatów jako działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015:
- 02.03 - Cieszanów, ŚDS ul. J. III Sobieskiego 35, godz. 17.00 – 19.00 – warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 02.03 - Siedliska Dom Ludowy , godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 07.03 - Podgrodzie 96 b Dom Kultury , godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 07.03 - Gorzyce Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 09.03 - Wólka Hyżneńska Budynek OSP, godz. 16.00-18.00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 09.03 - Jaworze Dom Ludowy, godz. 16.00-18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 09.03 - Grodzisko Dolne Urząd Gminy- sala narad, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne
- 09.03 - Nowa Sarzyna MGOPS ul. Łukasiewicza, godz.15.30–17.30 – warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 14.03 - Tryńcza Budynek przy OSP, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 14.03 - Krempna Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 15.03 - Dzikowiec SCK ul. Ks. S. Sudoła 11, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno-dietetyczne
- 16.03 - Cieszanów ŚDS ul..J. III Sobieskiego 35, godz. 17.00 – 19.00 – warsztaty dietetyczne
- 16.03 - Kolbuszowa ul. Jana Pawła II 8, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 16.03 - Golcowa Budynek przy Stadionie, godz. 16.30 - 18.30- warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 17.03 - Leżajsk Gimnazjum Miejskie ul. M.C. Skłodowskiej 8, godz. 16.00-18.00- warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 17.03 - Nowa Sarzyna MGOPS ul. Łukasiewicza 2, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne
- 18.03 - Kuryłówka GOPS Kuryłówka 114, godz. 16.00 -18.00 – warsztaty dietetyczne
- 21.03 - Makowiska Dom Ludowy, godz. 16.00- 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 30.03 - Majdan Królewski ul. Rzeszowska 8, godz. 16.00 -18.00 –warsztaty kulinarno - dietetyczne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Wykaz planowanych w lutym warsztatów jako działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015:
- 09.02 –Głogów Małopolski, Miejsko- Gminny Dom Kultury godz.16.00 – 18.00 warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 15.02 – Trzebownisko Urząd Gminy , godz.16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 16.02 - Chmielnik Dom Ludowy , godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 16.02 – Dzikowiec SCK ul. Ks. S. Sudoła 11 , godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne
- 16.02 - Makowiska Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 17.02 – Golcowa budynek przy stadionie, godz. 10.00 – 12.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 17.02 – Rzeszów ul. Dąbrowskiego 17/47, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 17.02 - Majdan Królewski GOK ul. Rzeszowska 8 , godz.16:00 – 18:00 – warsztaty dietetyczne
- 17.02 – Kuryłówka GOPS Kuryłówka 114, godz. 16:00-18:00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 18.02 – Wrocanka Dom Ludowy , godz. 16:00-18:00 - warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 22.02 – Jaworze Dom Ludowy , godz. 16:00 – 18:00- warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 23.02 - Nienaszów Dom Ludowy, godz. 16:00 – 18:00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 23.02 – Cmolas Dom Kultury 212 a , godz. 16:00 -18:00 – warsztaty dietetyczne
- 24.02 – Kuryłówka GOPS Kuryłówka 114 godz.16:00-18:00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 24.02 - Łysa Góra Dom Ludowy, godz. 16:00 – 18:00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 25.02 - Leżajsk Urząd Miasta ul. Rynek 1, godz. 16:00 – 18:00 – warsztaty dietetyczne
- 25.02 - Nowa Sarzyna MGOPS ul. Łukasiewicza 2, godz.15:30 -17:30 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 25.02 – Kąty Dom Ludowy , godz.16:00 – 18:00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 26.02 - Raniżów Urząd Gminy sala nr 1, godz.16:00- 18:00 – warsztaty dietetyczne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Wykaz planowanych w styczniu warsztatów jako działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015:
- 13.01 – Kąty Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 18.01 – Domaradz Urząd Gminy nr 345 sala GOK, godz.16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 19.01 - Nowa Sarzyna ul. Łukasiewicza 2, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno- dietetyczne
- 19.01 – Cmolas Dom Kultury 212 a, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 20.01 – Tryńcza Budynek przy OSP, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 20.01 - Chmielnik Urząd Gminy Sala Posiedzeń , godz.16:00 – 18:00 – warsztaty dietetyczne
- 21.01 – Leżajsk Gimnazjum Miejskie ul. M. Curie- Skłodowskiej 8, godz. 16:00-18:00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 22.01 – Łysa Góra Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 22.01 – Trzebownisko Urząd Gminy, godz. 16:00-18:00 - warsztaty dietetyczne
- 26.01 – Nowa Sarzyna ul. Łukasiewicza 2, godz. 16:00 -18:00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 26.01 – Cmolas Dom Kultury 212 a, godz. 16:00-18:00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 27.01 - Raniżów, Urząd Gminy sala nr 1 godz. 16:00 – 18:00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 27.01 - Kolbuszowa ul. Jana Pawła II 8, godz. 16:00 – 18:00 – warsztaty dietetyczne
- 27.01 - Krempna Dom Ludowy, godz. 16:00 -18:00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 28.01 – Rzeszów ul. Dąbrowskiego 17/47, godz. 16:00 – 18:00 – warsztaty dietetyczne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Podkarpacki Bank Żywności przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Wykaz planowanych w grudniu warsztatów jako działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015:
- 8.12 – Jagodnik nr 93, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 11.12 – Łysa Góra Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 14.12 – Dębica Dom Seniora ul. Rzeszowska 15, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 14.12 – Kąty Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 22.12 – Budy Głogowskie Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Podkarpacki Bank Żywności przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Wykaz planowanych w listopadzie warsztatów jako działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015:
- 24.11 – Wrocanka Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 24.11 - Cmolas 212 a Dom Kultury, godz. 15.00 – 17.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 25.11 - Urząd Gminy Domarad nr 345, Sala GOK, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne
- 26.11 – Pielgrzymka Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 27.11 – Sadki Dom Ludowy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 28.11 – Krempna Dom Ludowy, godz. 10.00 – 12.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Dokumenty do pobrania:
Wykaz organizacji
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Podkarpacki Bank Żywności przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (PO PŻ) przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
- warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
- programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Osoby kierowane są do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
- dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
- współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
- oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
- kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Opracowano na podstawie informacji ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej
http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-po-pz
Dokumenty do pobrania: wytyczne do podprogramu 2015
Wykaz organizacji
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Wykaz planowanych w październiku warsztatów jako działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015:
- 02.10 - Wólka Hyżneńska, budynek OSP, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne
- 15.10 – Nowa Sarzyna, ul. Łukasiewicza 2, godz. 15.30 – 17.30 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
- 20.10 - Cmolas 212 a Dom Kultury, godz. 15.00 – 17.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 21.10 - Budynek OSP w Tryńczy, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne
- 22.10 - sala narad UG Grodzisko Dolne, godz. 15.30 – 17.30 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 23.10 - Dom Seniora ul. Rzeszowska 15, Dębica, godz. 16.00-18.00 – warsztaty dietetyczne
- 26.10 - Dom Seniora ul. Rzeszowska 15, Dębica, godz. 16.00-18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 26.10 - Dom Ludowy Sadki, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 27.10 - Dom Ludowy Krempna, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 27.10 - Wola Brzeźnicka bud. OSP, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 28.10 - Wola Brzeźnicka bud. OSP, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne
- 28.10 – Dzikowiec - sala widowiskowa przy stadionie ul. Dworska 11, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarno – dietetyczne
- 29.10 - Nowa Sarzyna, ul. Łukasiewicza 2, godz. 15.30 – 17.30 – warsztaty kulinarno - dietetyczne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Wykaz organizacji i instytucji, które podpisały umowy z Podkarpackim Bankiem Żywności na realizację zadań z zakresu dystrybucji artykułów spożywczych do osób najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w Podprogramie 2015
Wykaz organizacji
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Informujemy, że w ramach działań towarzyszących finansowanych z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, odbędą się następujące warsztaty dla osób zakwalifikowanych przez OPS do PO PŻ Podprogram 2015:
- 25.09 – Kolbuszowa, ul. Jana Pawła II nr 8, godz. 13.00 – 15.00 – warsztaty kulinarne,
- 28.09 – Budy Głogowskie, ośrodek Caritas, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne,
- 29.09 – Cmolas nr 273, godz. 16.00 – 18.00 - warsztaty kulinarne,
- 30.09 – Przeworsk, ul. Rynek 1, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty dietetyczne,
- 30.09 – Majdan Królewski, ul. Rzeszowska 8, godz. 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarne,
- 30.09 – Nowa Sarzyna, ul. Łukasiewicza 2, godz. 15.30 – 17.30 – warsztaty kulinarne
Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia oraz będą mieli możliwość degustacji potraw. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Informujemy, że w dniu 17 września o godz. 1500 w stołówce Gimnazjum Miejskiego w Leżajsku przy ul. M.C. Skłodowskiej 8 odbędą się warsztaty kulinarno – dietetyczne.
W warsztatach mogą uczestniczyć osoby zakwalifikowane przez MOPS w Leżajsku do PO PŻ Podprogram 2015 i do działań towarzyszących. Warsztaty poprowadzi Pani Krystyna Krawczyk – ekspert kulinarny.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Informujemy, że w dniu 28 sierpnia o godz. 900 w siedzibie Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Powiatu Kolbuszowskiego „NIL” przy ul. Jana Pawła II 8 w Kolbuszowej, odbędą się warsztaty kulinarne na temat zasad zdrowego żywienia.
Osobami uprawnionymi do korzystania z warsztatów są osoby skierowane przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej. Warsztaty poprowadzi Pani Paulina Szalony – ekspert kulinarny.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
WARSZTATY KULINARNO - DIETETYCZNE
Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii z warsztatów kulinarno - dietetycznych, które odbyły się w Grodzisku Dolnym w dniu 25.08.2015r.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Informujemy, że w dniu 25 sierpnia o godz. 16:00 w Sali Narad Urzędu Gminy w Grodzisku Dolnym odbędą się warsztaty kulinarne na temat zasad zdrowego żywienia.
W warsztatach mogą uczestniczyć osoby zakwalifikowane przez GOPS w Grodzisku Dolnym do PO PŻ Podprogram 2015 i do działań towarzyszących. Warsztaty poprowadzi Pani Krystyna Krawczyk – ekspert kulinarny.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Podkarpacki Bank Żywności przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (PO PŻ) przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
- warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
- programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Osoby kierowane są do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. banki żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie banków żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
- dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
- współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
- oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
- kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Opracowano na podstawie informacji ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej , http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-po-pz. W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2015 planowane jest przeprowadzenie działań mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:
- warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych, których celem będzie nauka prawidłowego sposobu odżywiania się, zgodnego z potrzebami organizmu oraz kształtowanie nawyków żywieniowych gwarantujących właściwy rozwój człowieka,
- warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia, których celem będzie przekazanie beneficjentom wiedzy na temat racjonalnego odżywiania, ekologicznego i zdrowego stylu życia,
- działań edukacyjnych dotyczących przeciwdziałania marnowaniu żywności.
EFEKTY W 2014 ROKU
- liczba osób objętych pomocą - 10 350 osób
- typy podejmowanych działań - Organizacje partnerskie w ramach działań towarzyszących organizowały spotkania, pogadanki, prezentacje dotyczące zasad zdrowego żywienia, dostarczania organizmowi niezbędnych, zdrowych produktów żywnościowych. Zajęcia w domach kultury przy współpracy z Kołami Gospodyń Wiejskich związane z nauką gotowania oraz racjonalnej i zdrowej polityki gospodarowania w kuchni. Realizowanie programów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży w szkołach dotyczących zdrowego odżywiania oraz dostosowania posiłków do wieku i pory dnia. Podczas wydawania żywności były przygotowywane stoiska z materiałami na temat edukacji zdrowego stylu życia i odżywiania. Wszystkie działania pomocowe skierowane do beneficjentów miały na celu aktywizację społeczną i zawodową, a tym samym przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu. Wszystkie organizacje partnerskie przeprowadziły działania towarzyszące, ponadto Podkarpacki Bank Żywności przekazał materiały edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania.
- ilość przekazanych paczek żywnościowych - 19 566 szt
- ilość przekazanej żywności - 143 002,80 kg
Lista organizacji współpracujących - 16
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Gminy Kuryłówka 37-303 Kuryłówka 527
- Ochotnicza Straż Pożarna w Grodzisku Dolnym 37-306 Grodzisko Dolne
- Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży Sprawnej Inaczej 36-001 Trzebownisko 976
- Stowarzyszenie RAZEM Budy Głogowskie 26, 36-060 Głogów Małopolski
- Stowarzyszenie Pomocy Społecznej AD ASTRAM ul. Ratuszowa 6, 39-200 Dębica
- Towarzystwo Przeciwdziałania Uzależnieniom TRZEŹWA GMINA 36-016 Chmielnik 50
- Akcja Katolicka – Parafia Cmolas 36-105 Cmolas 252
- Ochotnicza Straż Pożarna w Wólce Hyżneńskiej Wólka Hyżneńska, 36-025 Dylągówka
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Gminy Gać Białoboki 160, 37-207 Gać
- Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich PRZYSTAŃ 36-122 Dzikowiec 133 A
- Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ul. Łukasiewicza 2, 37-310 Nowa Sarzyna
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Powiatu Kolbuszowskiego NIL ul. J. Pawła II 8, 36-100 Kolbuszowa
- Parafialne Stowarzyszenie Rozwoju WIARA 37-204 Tryńcza 127
- Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Brzeżawa 35, 37-751 Żohatyn
- Ochotnicza Straż Pożarna w Jaśliskach 38-485 Jaśliska 30
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej 36-245 Nozdrzec 224
Szczegółowe informacje dostępne do pobrania w poniższym dokumencie:
Wykaz organizacji
|