Związek Stowarzyszeń Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie powstał 16.10.2002 roku w wyniku doświadczeń kilku stowarzyszeń, działających w sferze pomocy społecznej i dożywiania najuboższych . W pierwszym okresie działalność Banku nie była zakrojona na szeroką skalę. Właściwa praca rozpoczęła się od listopadowej zbiórki żywności w 2003 roku. Od tego momentu działalność Banku stale się rozszerza i udoskonala. W 2005 roku Bank w Rzeszowie uzyskał status organizacji pożytku publicznego oraz został przyjęty do Federacji Polskich Banków Żywności. W roku 2004 nawiązana została współpraca z podobnymi organizacjami z Niemiec, a w 2005 roku pierwsza wizyta w banku w Strasburgu we Francji.
Władze Banku Żywności
Zarząd Podkarpackiego Banku Żywności
Daniel Jakubowski- Prezes Zarządu
Beata Nowicka- Sekretarz
Irena Rząsa- Członek Zarządu
Jacek Mazur- Członek Zarządu
Pracownicy Podkarpackiego Banku Żywności
Dorota Rosińska - Jęczmienionka- dyrektor
Elżbieta Gugała- pracownik administracyjny, specjalista ds. FEAD
Monika Turkosz- pracownik administarcyjny, specjalista ds. FEAD oraz zbiórek żywności
Katarzyna Nowicka- pracownik administarcyjny, specjalista ds. szkoleń i warsztatów aktywizacyjnych DT
Stanisław Siłka- kierownik magazynu
Marcin Jęczmienionka- magazynier, specjalista ds. logistyki